Startsidan
Startsidan

Vanliga frågor och svar om mönstringen

Här har vi listat några av de vanligaste frågorna och svaren kring mönstring och värnplikt.

Ja du är skyldig att komma till mönstringen även om du inte vill.

Du får din kallelse cirka två månader innan du ska mönstra. Du ska mönstra någon gång mellan maj och april följande år.

Det finns en rad olika orsaker till att en person inte blir kallad till mönstring efter att ha fyllt i mönstringsunderlaget. De vanligaste är att personen har en diagnos, sjukdom eller skada.

Har du mönstrat men inte blivit godkänd så har du fullgjort din plikt. Om du vill har du möjlighet att göra en egen ansökan när din spärrtid gått ut. Du kan också söka dig till en av Sveriges många frivilliga försvarsorganisationer.

Läs mer om spärrtider
Frivilliga försvarsorganisationer Öppnas i nytt fönster.

Nej, om du mönstrat och blivit inskriven till en utbildning så är du skyldig att genomföra den.

Nej, det är dina resultat från mönstringen tillsammans med Försvarsmaktens behov som avgör vilken utbildning som du ska gå.

Träna allsidigt, både kondition och styrka. Titta på instruktionsfilmern som visar hur mönstringen går till. Se till att komma utvilad och ät ordentligt innan mönstringen.

Filmerna hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du har är det bra om du tar med dig intyg eller journalkopia om aktuell eller tidigare sjukdom, operation eller kroppsskada.

Här hittar du packlista inför mönstringen

Du kan boka om din mönstringstid om du har ett giltigt skäl. Första gången behöver du inget intyg, men om du vill boka om en andra gång så krävs intyg.

Tågresan bokar du själv på minsida.pliktverket.se. Nattåg och båt kan du däremot inte boka själv, ring eller mejla Kontaktcenter så hjälper de dig.

Om du behöver lägga till en övernattning i samband med mönstringen, eller om du har haft en övernattning bokad men ska åka hem tidigare, får du hjälp av Kontaktcenter med att lösa det.

Är du försenad med mer än 15 minuter kan du ringa Plikt- och prövningsverkets kontaktcenter så hör de av sig till prövningskontoret och meddelar dem.

Om du läser ett fyraårigt gymnasieprogram eller går om ett år, ska du mönstra när du blir kallad. Om du blir inskriven till grundutbildning, kan du begära uppskov 1 år för att gå klart gymnasiet och påbörja grundutbildningen när du gått klart skolan.

Om du läser ett tvåårigt program kommer du att bli kallad samma tid som alla andra i din årskull.

Sidinformation

Senast uppdaterad: 6 mar 2024