Startsidan
Startsidan

Fyller du 18 i år?

Då ska du bland annat svara på mönstringsunderlaget. Utifrån mönstringsunderlaget väljer vi ut vilka som ska kallas till mönstring.

Din väg till grundutbildning med värnplikt


Värnplikt 2021

På vägen från mönstringsunderlag till mönstring och utbildning passerar du ett antal olika hållplatser. Här hittar du mer information om vad du ska göra och när du ska göra det.

Det här gäller för dig som är född 2003 och som är svensk medborgare.

Januari 2021: INFORMATION OM MÖNSTRING OCH INSKRIVNING TILL GRUNDUTBILDNING MED VÄRNPLIKT

I början av januari får du en folder från oss med information om mönstring och grundutbildning med värnplikt. I foldern kan du läsa mer om vad som gäller för dig som är totalförsvarspliktig och som fyller 18 under året.

Januari 2021: MÖNSTRINGSUNDERLAGET

Någon gång från mitten av januari till början av februari får de flesta som fyller 18 under året ytterligare ett brev från oss. När brevet kommer beror på var i landet du bor. Vi skickar ut breven i postnummerordning. De som bor på en ort med ett postnummer som börjar med en 1:a får sina brev först. Brevet innehåller inloggningsuppgifter till mönstringsunderlaget som finns på minsida.pliktverket.se. Efter att du har fått brevet har du två veckor på dig att logga in och svara på frågorna. Du kan logga in med e-legitimation eller med inloggningsuppgifterna i brevet.

Här hittar du mer information om mönstringsunderlaget.

Det finns ett fåtal som inte får brevet och som inte behöver lämna uppgifter till mönstringsunderlaget. Här kan du läsa mer om vilka som inte behöver lämna uppgifter till mönstringsunderlaget.

Mars-April 2021: BESKED OM MÖNSTRING

Vi använder uppgifterna i mönstringsunderlaget för att välja ut de som ska kallas till mönstring. När du och alla andra ungdomar har lämnat sina uppgifter får du ett besked från oss. Du kan läsa ditt besked genom att logga in på minsida.pliktverket.se. I beskedet står det om du kommer att kallas till mönstring eller inte.

April 2021 - februari 2022: KALLELSE TILL MÖNSTRING

Du får din kallelse till mönstring ungefär 2 månader innan mönstringsdagen. Det innebär att du som ska mönstra först får din kallelse i april. Ska du mönstra senare på året eller nästa år får du din kallelse senare.

I kallelsen står det var och när du ska mönstra.

Sommar/höst 2021 - april 2022: MÖNSTRING

Under mönstringen får du göra olika psykologiska och fysiska tester. Våra läkare, psykologer och sjuksköterskor gör också olika undersökningar och bedömningar av dig och din hälsa. Under mönstringen får du också träffa en inskrivningshandläggare som tar fram ett första-, andra- och tredjehandsval, som passar dig och dina förutsättningar. Finns det ingen utbildningsplats som passar blir du istället inskriven i utbildningsreserven.

Mönstringen sker på plats på någon av våra prövningsenheter i Stockholm eller Malmö. Var du får mönstra beror på var i landet du bor.

Läs mer om mönstringen.

Sommaren 2022 och framåt: UTBILDNING

Den första grundutbildningen med värnplikt startar under sommaren 2022. Utbildningen är mellan sex och femton månader lång och genomförs på olika ställen i landet.

Läs mer om grundutbildning med värnplikt på Försvarsmaktens webbplats.länk till annan webbplats

Sidinformation

Senast uppdaterad: 19 feb 2021