Till sidans innehåll

Publiceringsdatum: 2018-04-25

Nya Värnpliktsboten ger alla 18-åringar sanningen om värnplikt och mönstring – direkt i mobilen

Värnpliktsboten är en digital informationsrobot som svarar på frågor om mönstring och värnplikt. Från och med onsdag finns den tillgänglig direkt i din mobil och dator via Messenger.

Värnpliktsboten

För att svara på frågor och råda bot på den kunskapsbrist som finns bland unga kring vad mönstring och värnplikt innebär lanserar Rekryteringsmyndigheten Värnpliktsboten – en digital informationsrobot om mönstring och värnplikt.

Den nya värnplikten omfattar (nästan) alla 18-åringar i Sverige. 93 000 ungdomar, både tjejer och killar födda år 2000, fyller nu i mönstringsunderlaget. Av dem kommer omkring 10 000 personer kallas till mönstring. Att fylla i mönstringsunderlaget och genomföra mönstring om man blir kallad är en skyldighet enligt svensk lag.

- Vi vet att ungdomar har många frågor om mönstringsunderlaget, mönstring och värnplikt. Vi vet också att det förekommer en del felaktig information och att det lätt och snabbt sprids rykten, särskilt i den digitala världen. Det vill vi råda bot på med vår nya kollega, Värnpliktsboten, berättar Sofie Engström, kommunikationsstrateg.

– Förutom att bena ut och förklara missförstånd svarar Värnpliktsboten på alla praktiska frågor som rör mönstring och värnplikt. Vilka datum som gäller, hur man loggar in till mönstringsunderlaget, vem som omfattas av skyldigheten, hur det nya systemet med frivillighet och plikt ser ut och hur man bäst förbereder sig inför mönstringen, fortsätter Sofie.

En chatbot är en digital informationsrobot som kommunicerar med och svarar användaren direkt på nätet. Rekryteringsmyndigheten ska i likhet med övriga svenska myndigheter tillhandahålla information om sin verksamhet men har även uppdraget att informera om totalförsvarsplikten.

Länk till värnpliktsboten:
http://m.me/varnpliktsboten

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2018-04-25

Skriv ut