Startsidan
Startsidan

Plikt- och prövningsverket etablerar ett tredje prövningskontor i Göteborg

Läkare som undersöker en ung kvinna

För att kunna genomföra fler mönstringar och prövningar i takt med att Sveriges försvarsförmåga stärks behöver Plikt- och prövningsverket öppna ett tredje prövningskontor. Prövningskontoret kommer att öppna hösten 2022.

Redan i förra årets regleringsbrev fick Plikt- och prövningsverket i uppdrag att påbörja planering för ett tredje prövningskontor. Under 2020 utvärderades ett antal lokaler utifrån hur en lokal ska se ut för att vara ändamålsenlig för mönstring och prövning.

– Den återaktiverade värnplikten bidrar till att krigsorganisationen kan fyllas. En bred folkförankring och en fylld krigsorganisation är grundförutsättningar för försvaret av Sverige. Ett tredje prövningskontor är nödvändigt för att mönstra och pröva fler då kapacitetstaket för våra två prövningskontor i Stockholm och Malmö är 28 000 prövningar per år, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket.

Varför Göteborg?

Plikt- och prövningsverket har både satt den prövande i fokus och möjligheter för att rekrytera egen personal när ort för tredje prövningskontor har utvärderats.

Att det blev just Göteborg beror bland annat på att det är lätt att resa dit med offentliga kommunikationer samt att många av de ungdomar som kallas till mönstring bor i regionen eller har kort resa till Göteborg.

Rekrytering av personal

Redan under våren 2021 kommer rekrytering av medarbetare att påbörjas. Totalt kommer ett femtiotal nya medarbetare att rekryteras, bland annat läkare, sjuksköterskor, psykologer, inskrivningshandläggare och prövningsadministratörer.

Sidinformation

Senast uppdaterad: 25 feb 2021