Officersprogrammet
Plikt- och prövningsverket testar och bedömer dig som söker till Officersprogrammet (OP). Försvarshögskolan administrerar ansökningarna.
Officersprogrammet – så går antagningen till:
1. Ansökan
Försvarshögskolan administrerar ansökningarna till Officersutbildningen. Försvarshögskolan meddelar sedan oss vilka sökande som ska kallas till antagningsprövning.
Anmälan till Officersprogrammet vid Försvarshögskolan är öppen december-januari varje år. Då kan du som genomför eller har genomfört grundutbildning med värnplikt, eller motsvarande, anmäla dig.
Är du en av dem som har gått vidare till antagningsprövningen bokar du själv tid för din prövning via Min sida på.
Läs mer om utbildningen, hur du ansöker och om de krav du måste uppfylla för att gå vidare i antagningen på Försvarshögskolans webbplats Länk till annan webbplats..
2. Boka resa till antagningsprövningen
För att boka en resa till antagningsprövningen använder du e-tjänsten "Boka resa" som du hittar på Min Sida Länk till annan webbplats.. Om du bor nära någon av våra urvalsavdelningar har du inte rätt att få din resa betald utan får då istället ta dig till antagningsprövningen på egen hand.
3. Antagningsprövningen
Antagningsprövningen omfattar olika fysiologiska tester, medicinska bedömningar, lämplighetsbedömning samt en säkerhetsprövningsintervju. Läs mer om de olika momenten under antagningsprövningen nedan.
Sjuksköterskor, läkare och psykologer har journalföringsplikt. Det innebär att de dokumenterar information från besöket i en patientjournal. Det görs med stöd av patientdatalagen.
4. Efter antagningsprövningen
I slutet av antagningsprövningen får du ett dokument från yrkesvägledaren. Där framgår det vilket ditt nästa steg är.