Startsidan
Startsidan
Illustration som föreställer en militär i uniform

Ansökan om prövning till grundutbildning med värnplikt

Plikt- och prövningsverket administrerar ansökningarna om prövning till grundutbildning med värnplikt. Det gör vi på uppdrag av Försvarsmakten. Vi genomför också tester och bedömningar i samband med prövningen.

För att minska risken för smittspridning har vi valt att minska antalet personer som ska vara i våra lokaler. Det betyder att om du ansöker om att pröva till grundutbildning med värnplikt kan det periodvis vara slut på prövningstider.

Vi ser löpande över bokningsläget för att frigöra tider. Du kan gå in på ”Min sida” för att se om någon avbokat sin tid. Det är många som är intresserade av att pröva och tiderna försvinner därför snabbt.

Om du vet att du inte kommer komma till oss för att genomföra din prövning önskar vi att du avbokar den så snart som möjligt så någon annan kan få din tid.

Från ansökan till mönstring - så funkar det

Ansökan

Du ansöker på Plikt- och prövningsverket. I samband med att du startar din ansökan kontrollerar vi bland annat att du har fyllt 18 år, att du är svensk medborgare och att du inte redan är kallad till mönstring.

Svara på rekryttestet

Om du uppfyller kraven för att ansöka ska du svara på frågorna i Rekryttestet. Rekryttestet består av ett 60-tal frågor om bland annat din hälsa, dina intressen och din skolgång. Du får besked direkt om du går vidare till nästa steg.

Prövning

Prövningen består av olika tester, undersökningar, bedömningar och intervjuer. Syftet är att ta reda på om du har rätt förutsättningar för att göra en grundutbildning med värnplikt och vilken befattning som kan bli aktuell.

Sidinformation

Senast uppdaterad: 24 feb 2021