Startsidan
Startsidan
Illustration som föreställer en militär i uniform

Ansökan om prövning till grundutbildning med värnplikt

Plikt- och prövningsverket administrerar ansökningarna om prövning till grundutbildning med värnplikt. Det gör vi på uppdrag av Försvarsmakten. Vi genomför också tester och bedömningar i samband med prövningen.

Från ansökan till mönstring - så funkar det

Ansökan

Du ansöker på Plikt- och prövningsverket. I samband med att du startar din ansökan kontrollerar vi bland annat att du har fyllt 18 år, att du är svensk medborgare och att du inte redan är kallad till mönstring.

För att bli antagen till en grundutbildning med värnplikt måste du avsluta din grundutbildning senast det kalenderår du fyller 45 år.

Du hittar alla behörighetskrav på Försvarsmaktens webbplats Länk till annan webbplats..

Svara på prövningsunderlaget

Om du uppfyller kraven för att ansöka ska du svara på frågorna i prövningsunderlaget. Prövningsunderlaget består av ett 60-tal frågor om bland annat din hälsa, dina intressen och din skolgång. Du får besked direkt om du går vidare till nästa steg.

Prövning

Prövningen består av olika tester, undersökningar, bedömningar och intervjuer. Syftet är att ta reda på om du har rätt förutsättningar för att göra en grundutbildning med värnplikt och vilken utbildning som kan bli aktuell.

Sidinformation

Senast uppdaterad: 15 maj 2024