Till sidans innehåll

Försvarsmaktens militära grundutbildning

Rekryteringsmyndigheten administrerar ansökningarna till Försvarsmaktens militära grundutbildning och till befattningsutbildningen. Vi genomför också tester och bedömningar i samband med antagningsprövningen.

För att bli antagen till den militära grundutbildningen och till befattningsutbildningen ska du bli godkänd i ett antal olika moment. Allt startar med en ansökan på webben.

  Just nu finns det inga lediga tider! 
Det finns inga lediga tider för antagningsprövning för dig som söker till Försvarsmaktens militära grundutbildning. Tidigast i januari kan du få en tid för tester.

 

Logga in med e-legitimation eller lösenord

För att du ska kunna ansöka måste vi vara säkra på att du är du. Innan du ansöker måste du därför logga in för att identifiera dig. Enklast loggar du in med e-legitimation. Om du inte har en e-legitimation och inte heller har möjlighet att skaffa en kan du beställa ett personligt lösenord från oss.

Om du är kund hos en internetbank kan du skaffa e-legitimation där. I annat fall kan du skaffa e-legitimation genom Telia. 

Din väg till grundutbildningen - från ansökan till utbildningsstart

1. Ansökan

Du ansöker till Försvarsmaktens militära grundutbildning och till befattningsutbildningen via vår webbplats minsida.rekryteringsmyndigheten.se. Logga in med e-legitimation eller lösenord. På Min sida väljer du sedan din utbildning – under Ärenden jag kan välja – för att starta din ansökan. 

2. Rekryttestet

Om du uppfyller kraven för att ansöka ska du svara på frågorna i Rekryttestet. Rekryttestet består av ett 60-tal frågor om bland annat din hälsa, dina intressen och din skolgång. Du hittar Rekryttestet på minsida.rekryteringsmyndigheten.se. Svaren använder vi för att bedöma om du har förutsättningar att klara utbildningen. Du får besked direkt om du går vidare till nästa steg.

3. Boka tid för antagningsprövning

Du bokar själv din tid för antagningsprövningen på minsida.rekryteringsmyndigheten.se. Logga in och välj din utbildning under Mina ärenden på Min sida för att komma vidare till tjänsten för att boka tid.

Du kan själv välja var du vill antagningspröva, men vi rekommenderar att du bokar på den ort som vi föreslår. Om du behöver ändra din tid kan du boka om tiden på webben. Läs mer om vad som gäller för att boka tid och resa.

4. Boka resa till antagningsprövningen

Om du har rätt till fri resa kan du boka resan på minsida.rekryteringsmyndigheten.seLogga in och välj din utbildning under Mina ärenden på Min sida för att komma vidare till tjänsten för att boka resa.

5. Antagningsprövning

Antagningsprövningen börjar som regel med teoretiska prov och fortsätter med sjuksköterskans förundersökning samt fysiska tester och medicinska undersökningar samt psykologens intervju. Under antagningsprövningen får du också träffa en yrkesvägledare från Försvarsmakten. Läs mer om antagningsprövningen.

Observera! Blir du inte godkänd i ett moment i antagningsprövningen är det inte säkert att du får fortsätta med de andra momenten. Klarar du inte nivån för godkänt i ett moment gör vi en individuell bedömning. Den kan innebära att du antingen får fortsätta eller får avbryta prövningen.

I kom-i-håg-listan hittar du allt du behöver ha med dig till antagningsprövningen.

6. Erbjudande om utbildningsplats

Om det finns en utbildningsplats som motsvarar dina förutsättningar får du erbjudande om att genomföra den militära grundutbildningen. I vissa fall tackar du ja till utbildningsplatsen när du träffar yrkesvägledaren vid antagningsprövningen. I andra fall kan du tacka ja eller nej till utbildningsplatsen på minsida.rekryteringsmyndigheten.seLogga in och välj din utbildning under Mina ärenden på Min sida för att komma vidare till tjänsten för att tacka ja till din utbildningsplats.

7. Boka resa till utbildningen

När du har fått en utbildningsplats har du möjlighet att boka resa till utbildningsstarten på minsida.rekryteringsmyndigheten.seLogga in och välj din utbildning under Mina ärenden på Min sida för att komma vidare till tjänsten för att boka resa.

8. Utbildningen startar

 

Antagning pågår - varje dag

Försvarsmakten tillämpar kontinuerlig antagning. Det innebär att ansökningsprocessen sker under hela året. Ansök när du vill och till en utbildningsomgång som passar dig.

Ansök - Min sida


På webbplatsen minsida.rekryteringsmyndigheten.se loggar du in för att ansöka, svara på frågorna i rekryttestet och boka tid och resa till antagningsprövningen. På Min sida hittar du alltid aktuell information om din ansökan.

Vill du veta mer om grundutbildningen?

På Försvarsmaktens webbplats jobb.forsvarsmakten.se hittar du allt du behöver veta om antagningskraven för den militära grundutbildningen, om utbildningen och om hur det är att jobba som soldat/sjöman. Där hittar du också datum för aktuella utbildningsstarter och tips på hur du bäst förbereder dig inför antagningsprövningen och utbildningen.

Sidansvarig: Informationsfunktionen
Granskad: 2017-08-29

Skriv ut