Till sidans innehåll

Värnplikt 2018

På vägen från mönstringsunderlag till mönstring och utbildning passerar du ett antal olika hållplatser. Här hittar du vad du ska göra och när du ska göra det.

Det här gäller för dig som är född 2000 och som är svensk medborgare.

Mars 2018: INFORMATION OM MÖNSTRING OCH INSKRIVNING TILL GRUNDUTBILDNING MED VÄRNPLIKT

I början av mars får du en folder från oss med information om mönstring och grundutbildning med värnplikt. I foldern kan du läsa mer om vad som gäller för dig som är totalförsvarspliktig och som fyller 18 under året.

Mars 2018: MÖNSTRINGSUNDERLAGET

Någon gång i mars får de flesta som fyller 18 under året ytterligare ett brev från oss. När brevet kommer beror på var i landet du bor. Vi skickar ut breven i postnummerordning. De som bor på en ort med ett postnummer som börjar med en 1:a får sina brev först. Brevet innehåller inloggningsuppgifter till mönstringsunderlaget (tidigare beredskapsunderlaget). Mönstringsunderlaget finns på minsida.rekryteringsmyndigheten.se. Efter att du har fått brevet har du två veckor på dig att logga in och svara på frågorna. Du kan logga in med e-legitimation eller med inloggningsuppgifterna i brevet.

Läs mer om mönstringsunderlaget (beredskapsunderlaget).

Det finns ett fåtal som inte får brevet och som inte behöver lämna uppgifter till mönstringsunderlaget. Här kan du läsa mer om vilka som inte behöver lämna uppgifter till mönstringsunderlaget.

Maj-juni 2018: BESKED OM MÖNSTRING

Vi använder uppgifterna i mönstringsunderlaget för att välja ut de som ska kallas till mönstring. När du och alla andra ungdomar har lämnat era uppgifter får du ett besked från oss. Du kan läsa ditt besked genom att logga in på minsida.rekryteringsmyndigheten.se. I beskedet står det om du kommer att kallas till mönstring eller inte. Du får beskedet någon gång i slutet av maj eller början av juni.

Juni 2018-mars 2019: KALLELSE TILL MÖNSTRING

Du får din kallelse till mönstring ungefär 2 månader innan mönstringsdagen. Det innebär att du som ska mönstra först får din kallelse i juni. Ska du mönstra senare på året eller nästa år får du din kallelse senare.

I kallelsen står det var och när du ska mönstra. Om tiden inte passar kan du boka en ny tid på minsida.rekryteringsmyndigheten.se.

Augusti 2018-maj 2019: MÖNSTRING

Under mönstringen får du göra olika psykologiska och fysiska tester. Våra läkare, psykologer och sjuksköterskor gör också olika undersökningar och bedömningar av dig och din hälsa. Under mönstringen får du också träffa en handläggare som hjälper dig att hitta en utbildningsplats som passar dig och dina förutsättningar. Finns det ingen utbildningsplats som passar blir du istället inskriven i utbildningsreserven.

Mönstringen sker på plats på någon av våra prövningsenheter i Stockholm eller Malmö. Var du får mönstra beror på var i landet du bor.

Läs mer om mönstringen.

Sommaren 2019 och framåt: UTBILDNING

Den första grundutbildningen med värnplikt startar under sommaren 2019. Utbildningen är nio eller elva månader lång och genomförs på olika ställen i landet.

Läs mer om grundutbildning med värnplikt på Försvarsmaktens webbplats.

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2018-05-29

Skriv ut

Frågor?

Regeringen har bestämt att skyldigheten att mönstra och göra grundutbildning med värnplikt ska gälla igen. Här hittar du frågor och svar om regeringens beslut.

Uppskov

De flesta högskolor ger anstånd med studier om du ska göra värnplikt, men inte alla. Då kan du istället ansöka om uppskov.

Läs mer

Här kan du som förälder eller vårdnadshavare läsa mer om vad som gäller.