Till sidans innehåll

Nominering

Vi tillsätter de flesta utbildningsplatser via en så kallad nomineringsprocess. Det är därför du efter godkänd mönstring får ett preliminärt beslut om vilken befattning du är antagen mot. 

Nominering innebär att vi tillsammans med Försvarsmakten går igenom de som preliminärt skrivits in till en utbildningsinriktning, för att sedan tillsätta platserna med den som är mest lämpad. 

Det är inte alla som får den plats de helst vill ha.

Du kan bli placerad på ditt andrahandsalternativ och ibland blir du inte placerad på någon plats alls. Om så är fallet kommer en inskrivningshandläggare att kontakta dig och ni diskuterar gemensamt nästa steg ska vara.Syftet med nomineringen är att den som är mest lämpad att klara hela utbildningen kommer att bli placerad på utbildningsplatsen, samt att ge alla prövande lika stor möjlighet att få en viss befattning.

Det är dina testresultat, tillsammans med rådande konkurrens om en viss befattning, som avgör om du får ditt förstahandsalternativ. Får du inte ditt förstahandsalternativ, eller något av de andra alternativen som du samtalade med din inskrivningshandläggare om, kontaktar vi dig. Inledningsvis får du ett meddelande via "Mina sidor" där det framgår att du inte har fått en plats vid genomförd nominering. Därefter kontaktar vi dig via telefon för att ge dig en ny placering.

Kompletterande prövning.

Vissa befattningar har så kallad kompletterande prövning. Det är tester som förbandet du ska tjänstgöra på genomför. Generellt innebär en kompletterande prövning att din tjänst är krävande. Klarar du inte den kompletterande prövningen får du en ny befattning.

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2018-02-22

Skriv ut

Förberedelser

Läs mer